Alimentatie omhoog in 2016

Alle kinderalimentatie en partneralimentatie omhoog per 1 januari 2016

Per 1 januari 2016 gaat de kinderalimentatie en de partneralimentatie omhoog. Daarvoor hoeft u als ontvanger van alimentatie niets te doen. Bent u betaler van alimentatie, dan bent u verplicht de alimentatie zelf te verhogen.

In de wet staat dat alimentatie ieder jaar wordt verhoogd met een inflatiecorrectie. Dit wordt indexering genoemd. De Minister van Justitie heeft de verhoging voor 2016 vastgesteld op 1,3%. Was de alimentatie in 2015 bv. € 1000,-, dan is de alimentatie in 2016 € 1013,- (namelijk € 1000,- + 1,3%).

Op de website van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) kunt u makkelijk zien hoeveel alimentatie u in 2016 per maand moet ontvangen of betalen. Klik op onderstaande link. U vult dan het jaar in van uw meest recente alimentatie uitspraak van de rechter en het alimentatiebedrag van die uitspraak. Met één druk op de knop ziet u vervolgens wat het alimentatiebedrag in 2016 is.

https://www.lbio.nl/alimentatie/indexering-alimentatie

Tip voor alimentatie ontvangers:

Voorkomen dat de alimentatie betaler de verhoging vergeet? Stuur bijvoorbeeld in december van ieder jaar even een berichtje aan de alimentatie betaler. Meldt daarin wat het alimentatiebedrag per 1 januari gaat worden.